сряда, 23 октомври 2013 г.

Позиция на ДСБ Бургас


На 22 октоври 2013 г. парламентарно мнозинство от 171 народни представители гласува удължаване на забраната за продажба на земеделски земи до 2020 г. Това решение, подкрепено от народни представители от партиите ГЕРБ, Атака и „Коалиция за България“, е в пряко противоречие с поетите от страната ни ангажименти като член на Европейския съюз, обслужвайки един определен кръг от едри земевладелци.

Вредността на този мораториум би могла да се прецени в няколко измерения – ограничаване на конкуренцията на пазара, монополно поддържане на изкуствено ниски цени на земята и възможността за наказателни процедури спрямо България от страна на Европейската комисия, тъй като страната ни е нарушила общностното законодателство на ЕС.

Не бива да се пропуска и популистката същност на тази мярка, защото реално тя не върши нищо по своята основна цел, тъй като голямо участие в пазара на земеделска земя вземат т.н. дружества със специална инвестиционна цел, чиито акции се търгуват свободно на Българската фондова борса, и няма никакви ограничения пред един чуждестранен инвеститор, който иска да изкупи техните акции(90 % от тяхната печалба се разпределя като дивидент на акционерите). Но също така е и исторически доказан факт, че една етатистка мярка, основана на популизъм, води след себе си нови и нови ненужни и пречещи бюрократични регулации.

През 2007 г. българският народ осъществи един свой цивилизационен избор, за който се бе стремял дълги години, ставайки част от Европейското семейство. Той прие не само идеята за спазване на определени правила и стандарти, но и за споделени принципи и ценности. Затова и от ДСБ Бургас настояваме не само за спазване на предначертания европейски път на страната ни, но и за оставката на управлението, което се стреми да ни отклони от него. 

2 коментара: