неделя, 22 декември 2013 г.

Среща с Димитър Бъчваров и Иван Иванов


На 4 декември 2013 г. се проведе среща между членове, симпатизанти и приятели на ДСБ в град Бургас с представителите на Националното ръководство на партията г-н Иван Иванов и г-н Димитър Бъчваров. Встъплението бе направаено от председателя на местната структура д-р Георги Митев като основните теми, които се обсъждаха на срещата, бяха бъдещето и идентичността на ДСБ в Реформаторския блок, съдбата на самия блок, икономическата му програма, проблемите и тенденциите в енергетиката и настоящата ситуация в страната.

Г-н Димитър Бъчваров акцентира върху планираната от Реформаторския блок реформа в сферата на бизнеса и администрацията, която да замени настоящата система на предварителен контрол с последващ такъв. Г-н Иван Иванов разясни ситуацията в енергийния сектор в няколко насоки – нуждата от проучвания за шистов в газ в страната и състоянието на ядрената енергетика. Като интересна подробност бе добавена и „шистовата революция“ в САЩ, която е на път да изведе страната като номер 1 производител на природен газ, и е снижила в пъти цената на тази суровина, водейки до съответния бум в икономиката.

Беше повдигнат и въпроса за протестите и Реформаторския блок като също така бяха направени и паралели със ситуацията от 1997 г. и липсата на единен център на днешния протест. Също така се говори и за нуждата от принципно обединение на дясното пространство след изборите на 12 май 2013 г., чийто резултат доведе до осъзнаване на редица политически грешки от страна на ръководствата на партиите в блока. Целта остава ясна – създаване на траен политически субект в център-дясно с незаобиколима роля.

От публиката проявиха интерес и към други два важни момента от днешната действителност като този с бежанците и нуждата от адекватна реформистка политика в правораздаването, изборния кодекс и др. Иван Иванов каза, че въпреки че Реформаторският блок не е в състояние на този етап да измени изборното законодателство, той вече е готов с конкретни предложения по този въпрос, които да бъдат реализирани щом се създаде тази възможност. По въпроса за бежанците Димитър Бъчваров каза, че България няма изграден миграционен модел, който да бъде цялостно разписан в закона, въпреки наличието на отделни разпоредби. Също както в страната няма и цялостна законодателна уредба на данъчния режим.


Накрая г-н Бъчваров направи анализ на икономическата ситуация в страната: реалните доходи за първи път са в застой с тенденция към спад, а правителството генерира огромно обществено напрежение чрез своята политика на заеми и дългове. В същото време консолидираната фискална програмата е с 800 000 000 лева назад, което ще избухне със страшна сила от 1 януари 2014 г. Наблюдава се също така срив в потреблението и силната възможност за фалит на цели национални системи като НЕК и НЗОК. На този фон си проличават и явната некомпетентност и популизъм на управляващите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар